Σε τι εξετάζονται οι μαθητές στις ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου;

Το 2016, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως οι ενδοσχολικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου δε θα καταργηθούν, αλλά το εύρος τους θα μειωθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, οι μαθητές εξετάζονται πλέον μόνο σε πέντε μαθήματα:

  1. Γλωσσική Διδασκαλία (Γλώσσα)
  2. Νεολληνική Λογοτεχνία (Κείμενα)
  3. Ιστορία
  4. Μαθηματικά (Άλγεβρα & Γεωμετρία)
  5. Φυσική

Ας δούμε σε τι ακριβώς εξετάζονται οι μαθητές, καθώς και ενδεικτικά θέματα εξετάσεων για την Α’ Γυμνασίου.

Γλωσσική Διδασκαλία

Ιδανικά, το διαγώνισμα της Γλώσσας περιλαμβάνει ένα αδίδακτο κείμενο, στο οποίο διερωτάται μία ερώτηση κατανόησης (6 μονάδων). Αυτή την ερώτηση ακολουθεί μία άσκηση που αναφέρεται σε γνώσεις Γραμματικής και Συντακτικού (4 μονάδων). Τέλος, το τελευταίο ερώτημα είναι το θέμα της Έκθεσης (10 μονάδων), την οποία τα παιδιά καλούνται να γράψουν. Το θέμα είναι συνήθως σχετικό με το κείμενο.

Νεοελληνική Λογοτεχνία

Ο καθηγητής έχει δώσει ένα σύνολο διδαγμένων κειμένων ως ύλη. Στο διαγώνισμα, παραθέτει ένα από αυτά και ρωτάει δύο ερωτήματα κατανόησης (6 μονάδων το καθένα). Στο τέλος, οι μαθητές γράφουν μια μικρή Παραγωγή Λόγου, στην οποία μπορούν να έχουν και επιλογή (ένα θέμα αντί του άλλου), 8 μονάδων.

Ιστορία

Στην εξέταση της Ιστορίας, υπάρχουν δύο ομάδες θεμάτων: η Ομάδα Α’, που περιέχει 5 ερωτήσεις, από τις οποίες ο μαθητής καλείται να επιλέξει τις 3, και η Ομάδα Β’, με 4 ερωτήσεις, από τις οποίες ο μαθητής επιλέγει 2. Σύνολο 5 ερωτήσεις.
Προσοχή! Ο μαθητής δεν μπορεί να επιλέξει, π.χ., και τις 5 της Ομάδας Α’ και καμία από την Ομάδα Β’. Καθώς κάθε ερώτηση πιάνει 4 μονάδες, ο βαθμός του μαθητή πέφτει κατευθείαν στο 12.

Η Ομάδα Α’ αφορά κυρίως σε ερωτήματα γενικών ιστορικών γνώσεων, ενώ μπορεί να ζητηθεί από τους μαθητές να αποδώσουν το περιεχόμενο μερικών όρων, να κάνουν ασκήσεις σωστού ή λάθους, ή και αντιστοίχισης.

Από την άλλη, η Ομάδα Β’ αφορά κυρίως σε συγκρίσεις, αιτιολογήσεις, ερωτήσεις κρίσεως, καθώς και παραθέματα.

Μαθηματικά

Στα Μαθηματικά, υπάρχουν συνολικά 5 θέματα: 2 θέματα θεωρίας (1 Άλγεβρα, 1 Γεωμετρία) από τα οποία ο μαθητής επιλέγει το 1, και 3 θέματα ασκήσεων (2 Άλγεβρα, 1 Γεωμετρία) από τα οποία ο μαθητής επιλέγει τα 2.

Τυπικά, τα θέματα θεωρίας απαιτούν ορισμούς και υποθετικά ερωτήματα. Από την άλλη, τα θέματα ασκήσεων εξετάζουν τις πρακτικές γνώσεις του μαθητή και διαφέρουν πολύ το ένα από το άλλο. Το πρώτο θέμα (Άλγεβρα) είναι συνήθως ένα πρόβλημα. Το δεύτερο θέμα (Άλγεβρα) είναι μία εξίσωση ή αριθμητική παράσταση (ή κάτι παρόμοιο), ενώ το τρίτο (Γεωμετρία) μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Όλα τα θέματα είναι ισόβαθμα, περίπου 6.67 μονάδες το καθένα.

Φυσική

Στη Φυσική υπάρχουν στο σύνολο 8 με 10 θέματα, από τα οποία 4 είναι υποχρεωτικά. Από τα υπόλοιπα, ο μαθητής επιλέγει 2. Τα θέματα είναι ισόβαθμα, περίπου 3.33 μονάδες το καθένα.

 

Αυτά, λοιπόν, τα θέματα, αναγκάζονται οι μαθητές να λύσουν τον Ιούνιο. Μείνετε συντονισμένοι για ενδεικτικά θέματα εξετάσεων!

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s