Σύντομη ιστορία της Κύπρου – Από την αρχαιότητα ως το σήμερα

Η Κύπρος είναι ένα νησί που διεκδικείται από δύο πλευρές: τους Ελληνοκύπριους (που αποτελούν την κυπριακή πλειονότητα) και τους Τουρκοκύπριους (που αποτελούν μια μεγάλη μειονότητα). Όμως πώς κατέληξε ένα τόσο μικροσκοπικό νησί σε τέτοια πολιτική αψιμαχία;

Προειδοποίηση: Σε αυτό το άρθρο απλώς αναφέρουμε τα ιστορικά γεγονότα και το κρατάμε ουδέτερο. Παρότι έχουμε άποψη για το θέμα, δεν την εκφράζουμε στο άρθρο.

Προϊστορία – Αρχαιότητα

Οι πρώτοι Κύπριοι πάτησαν στην Κύπρο κατά την 10η χιλιετία π.Χ., και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε σε ποια φυλή ανήκαν. Οι πρώτοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν κατά το 1400 π.Χ. Κατά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, έγινε μεγάλη μετανάστευση Αχαιών προς την Κύπρο, εξελληνίζοντας πλήρως το νησί.

Στην ελληνιστική περίοδο διάφορα βασίλεια πάλευαν για τη διεκδίκηση της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της πτολεμαϊκής Αιγύπτου. Το 58 π.Χ. η Κύπρος κατελήφθη από τους Ρωμαίους, οι οποίοι τότε έλεγχαν ολόκληρη τη Μεσόγειο. Όταν διασπάστηκε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Κύπρος έγινε μέρος της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας.

Βυζαντινή περίοδος

Η Κύπρος έγινε ένα ναρκοπέδιο επειδή οι Βυζαντινοί και οι Άραβες συνεχώς αποβιβάζονταν στο νησί προσπαθώντας να το ενσωματώσουν στην Αυτοκρατορία τους. Η Κύπρος έγινε το κέντρο των αραβοβυζαντινών συγκρούσεων λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας μερικών χιλιομέτρων από τις συριακές και μικρασιατικές ακτές. Συνεπώς, το νησί γνώρισε αρκετές καταστροφές στη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν επίσης πολλές μεταναστεύσεις από Άραβες σε προσπάθεια να εξισλαμίσουν τον τοπικό πληθυσμό. Λόγω των συνεχών πολέμων και καταστροφών που μάστιζαν το νησί, οι Κύπριοι ζήτησαν αυτονομία και ουδετερότητα από τους δύο αντιμαχόμενους, οι οποίοι δέχτηκαν τις προτάσεις τους και τις επικύρωσαν με μια συνθήκη ειρήνης. Αυτός ο τρόπος κράτησε ως το 965, που η Κύπρος ενσωματώθηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κατά τη διάρκεια της Γ’ Σταυροφορίας, η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Σταυροφόρους το 1191 και παραδόθηκε σε λατινική κυριαρχία.

Οθωμανική κατάκτηση

Οι Ενετοί κατείχαν τη νήσο μέχρι το 1571. Τότε οι Οθωμανοί, των οποίων οι σχέσεις με τους Ενετούς ήταν απαίσιες, εισέβαλαν και κατέλαβαν το νησί. Οι Ενετοί αντέδρασαν κινούμενοι κατά του οθωμανικού στόλου, σε αυτό που μετέπειτα έγινε η περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κατά την οποία ο οθωμανικός στόλος καταστράφηκε από Ενετούς, Γενουάτες και Ισπανούς. Παρά ταύτα, οι Οθωμανοί κράτησαν το νησί, του οποίου ο πληθυσμός ήταν ακόμα ως επί το πλείστον ελληνικός. Τότε άρχισαν μαζικές μεταναστεύσεις από εθνικούς Τούρκους, οι οποίοι ζούσαν αρμονικά με τους Έλληνες σε γειτονιές όπου κατοικούσαν και οι δύο φυλές. Λόγω του τεράστιου εθνικού χρέους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το νησί πουλήθηκε στη Βρετανία το 1878 με μια μυστική συνθήκη. Επισήμως, ενσωματώθηκε στη Βρετανική Αυτοκρατορία με την αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914.

Αποικιοκρατία έως σήμερα

Η Βρετανία κράτησε το νησί και κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι που κατοικούσαν το νησί ζούσαν ακόμη αρμονικά. Εντούτοις, κατά τη μέση της δεκαετίας του 1950, ελληνοκύπριες αντάρτικες ομάδες πολεμούσαν τους Βρετανούς για κυπριακή ανεξαρτησία ή «Ένωσις» με την Ελλάδα. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ήθελαν γεωγραφικό διαχωρισμό ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους. Τελικά η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960. Οι Βρετανοί κράτησαν δύο βάσεις στο νησί, στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια. Ο πρόεδρός της θα ήταν Έλληνας και ο αντιπρόεδρος Τούρκος. Οι Τούρκοι βομβάρδισαν το νησί πολλαπλές φορές και οι εντάσεις κορυφώθηκαν. Το 1974, η ελληνική στρατιωτική χούντα αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα ώστε να επιτευχθεί η «Ένωσις». Ως αντίποινα, πέντε ημέρες αργότερα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο ισχυριζόμενη ότι προστάτευε τους Τουρκοκύπριους και κατέλαβε το 40% του νησιού. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την εισβολή. Το 1983 ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ή ΤΔΒΚ, την οποία αναγνωρίζει ως κράτος μονάχα η Τουρκία. Έκτοτε, οι Ελληνοκύπριοι (που ακόμη αποτελούν την πλειοψηφία) συναντώνται κυρίως στον Νότο (οι Τούρκοι εισβολείς εξανάγκασαν τους Έλληνες της Βόρειας Κύπρου σε μετανάστευση στον Νότο) και οι Τουρκοκύπριοι στον Βορρά. Ο τρέχων πρόεδρος της Βόρειας Κύπρου θέλει επανασύνδεση των δύο κρατών. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος αλλά αναγνωρίζει τη Βόρεια Κύπρο. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επηρεαστεί πολύ από το Κυπριακό Ζήτημα.

Η Κύπρος μπορεί να είναι ένα διαιρεμένο νησί, αλλά η φυσική της ομορφιά και όλα αυτά που προσφέρει θα είναι πάντοτε μέρη της και δε θα επηρεαστούν από διαχωρισμούς, σύνορα και πολιτική.

Σημείωση: Ξέρουμε ότι οι περισσότεροι από εσάς τους αγαπητούν αναγνώστες θα θέλετε η Κύπρος να ενωθεί με την Ελλάδα, αλλά σας παρακαλούμε θερμά να κρατήσετε τα σχόλια κόσμια.

Advertisements

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s