Τι είναι η εναλλακτική ψήφος και πώς λειτουργεί;

Όταν βλέπετε ζωντανά στην τηλεόραση τα αποτελέσματα των εκλογών, έχετε σκεφτεί ποτέ μήπως υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος ψηφίσματος; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί, αλλά ένας από τους πιο δημοφιλείς είναι η εναλλακτική ψήφος. Όμως τι κάνει ακριβώς και πώς λειτουργεί; Είναι καλύτερη από την καθιερωμένη μέθοδο ψηφοφορίας; Οι απαντήσεις βρίσκονται στο παρακάτω άρθρο.

Γιατί να μη χρησιμοποιήσω κανονική ψηφοφορία;

Η κανονική ψηφοφορία μπορεί να φαίνεται η ιδανική αλλά παρά ταύτα, έχει μειονεκτήματα. Μα ποια μπορεί να είναι αυτά; Αφού γίνεται αυτό που θέλουν οι περισσότεροι. Ναι, αλλά αν οι «περισσότεροι» δεν αποτελούν την πλειονότητα των ψηφοφόρων, δηλαδή αν δεν είναι παραπάνω από τους μισούς, τότε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων θα είναι δυσαρεστημένο. Με την εναλλακτική ψήφο, ο νικητής της ψηφοφορίας είναι πάντα κάποιος στον οποίο μπορούν όλοι να συμφωνήσουν, ή τουλάχιστον η πλειοψηφία.

Επίσης, υπάρχουν κι άλλα, πιο περίπλοκα πολιτικά μειονεκτήματα, και αν ενδιαφέρεστε να τα μάθετε και ξέρετε καλά Αγγλικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω video από τον CGP Grey.

Η μέθοδος της εναλλακτικής ψήφου

Αρχικά, σε όλους τους ψηφοφόρους δίνονται τα δελτία τους. Δίπλα σε κάθε υποψήφιο, υπάρχει ένα μικρό τετραγωνάκι. Στη συνέχεια, οι ψηφοφόροι πρέπει να κατατάξουν τους υποψήφιους κατά σειρά προτίμησης, από το 1 ως τον αριθμό των υποψήφιων. Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό να τους κατατάξουν όλους: μπορούν να βάλουν απλώς το 1 ή να τους κατατάξουν ως ένα σημείο και να αφήσουν τα άλλα κενά αν είναι αδιάφοροι προς τους άλλους. Εντούτοις, είναι αδύνατο να βάλουν 1 σε έναν υποψήφιο και 4 σε άλλον χωρίς να έχουν συμπληρώσει 2 ή 3.

Όταν έρθει η ώρα να μετρηθούν οι ψήφοι, γίνεται η εξής διαδικασία:

  1. Μετριούνται οι πρώτες ψήφοι. Αν κάποιος υποψήφιος έχει κερδίσει παραπάνω από το 50% των ψήφων, κερδίζει. Αν όχι, ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους βγαίνει από τον αγώνα. Τότε, οι ψήφοι των ψηφοφόρων του μοιράζονται στους άλλους υποψήφιους ανάλογα με τις δεύτερες επιλογές των ψηφοφόρων (που πλέον μετριούνται ως πρώτες).
  2. Αν πλέον έχει μείνει μόνο ένας υποψήφιος, νικάει.
  3. Η διαδικασία ξαναγίνεται: ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους βγαίνει από τον αγώνα και οι ψήφοι των ψηφοφόρων του αναδιανέμονται ανάλογα με τις επόμενες επιλογές τους.

Η μέθοδος είναι πολύ απλή, και εξασφαλίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων συμφωνούν.

Παραδείγματα

Εντάξει, καλή η θεωρία, αλλά πώς γίνεται αυτό στην πράξη;
Σημείωση: Κατασκεύασα όλα τα παραδείγματα από το μυαλό μου και δεν είναι κανονικές έρευνες/ψηφοφορίες/εκλογές.

το αγαπημενο αθλημα τησ αυστραλιασ

Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση διεξήγαγε μια έρευνα για να μάθει ποια είναι τα αγαπημένα αθλήματα των κατοίκων της, και αποφάσισε να την κάνει με την εναλλακτική ψήφο. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν κάπως έτσι:

Ποδόσφαιρο 33%
Μπάσκετ 13%
Κρίκετ 30%
Γκολφ 16%
Βόλεϋ 3%

Όντας το τελευταίο, το βόλεϋ εξολοθρεύεται. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του βόλεϋ θα προτιμούσαν το μπάσκετ και οι υπόλοιποι το ποδόσφαιρο.

Ο δεύτερος γύρος είναι έτσι:

Ποδόσφαιρο 34%
Μπάσκετ 15%
Κρίκετ 30%
Γκολφ 16%

Το μπάσκετ αποσύρεται και οι ψήφοι του αναδιαμοιράζονται. Όλοι ανεξαιρέτως είναι φανατικοί του γκολφ.

Ποδόσφαιρο 34%
Κρίκετ 30%
Γκολφ 31%

Πλέον το κρίκετ είναι το τελευταίο. Οι περισσότεροι φαν του κρίκετ λατρεύουν το γκολφ, ενώ μερικοί αγαπούν το ποδόσφαιρο.

Ποδόσφαιρο 37%
Γκολφ 58%

Βουαλά! Το γκολφ κέρδισε την πλειοψηφία. Ενώ στην αρχή το ποδόσφαιρο είχε περισσότερες ψήφους, πολλοί μισούν το ποδόσφαιρο, ενώ σε σχεδόν όλους αρέσει το γκολφ. Έτσι το γκολφ νίκησε.

ο προεδροσ του δεκαπενταμελουσ

Στο Γυμνάσιο Αγίου Στεφάνου, θέλουν να εκλέξουν τον πρόεδρο του δεκαπενταμελούς με έναν δίκαιο τρόπο. Τέσσερις υποψήφιοι εκστρατεύουν και ολόκληρο το σχολείο είναι υποχρεωμένο να ψηφίσει. Το σχολείο έχει 201 παιδιά. Οι υποψήφιοι είναι ο Γιώργος, ο Μήτσος, η Σοφία και η Ειρήνη. Όλα τα αγόρια του σχολείου ψηφίζουν για αγόρια και τα κορίτσια για κορίτσια. Τα κορίτσια είναι σταδιακά περισσότερα από τα αγόρια. Η Σοφία είναι η πιο κοινωνική και δημοφιλής από τους υποψήφιους, η Ειρήνη είναι πιο δυναμική και ικανή σαν πρόεδρος αλλά όχι πολύ κοινωνική, ο Γιώργος είναι πάντα πρώτος στις φασαρίες και στα πειράγματα και ο Μήτσος είναι πιο προσγειωμένος. Τέλος πάντων, το Γυμνάσιο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την εναλλακτική ψήφο. Ο πρώτος γύρος μοιάζει κάπως έτσι:

Γιώργος 64
Μήτσος 44
Σοφία 67
Ειρήνη 36

Η Ειρήνη, όντας τελευταία, αποχωρεί από τον αγώνα και οι ψηφοφόροι της έχουν επιλέξει τη Σοφία για δεύτερη επιλογή.

Γιώργος 64
Μήτσος 44
Σοφία 103

Η Σοφία πλέον έχει παραπάνω από τις μισές ψήφους οπότε γίνεται η νέα πρόεδρος του δεκαπενταμελούς. Επίσης πολλά αγόρια την είχαν επιλέξει ως δεύτερη επιλογή.

Συνοψίζοντας

Η εναλλακτική ψήφος είναι μια πολύ καλή μέθοδος με την οποία μπορούμε να οργανώσουμε πιο δίκαιες ψηφοφορίες για όλους. Σας άρεσε η μέθοδος; Μην ξεχάσετε να μας αφήσετε ένα σχόλιο με την άποψή σας και με προτάσεις για άλλες μεθόδους για ψηφοφορίες!

 

Advertisements

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s