Τι είναι η μνήμη RAM και πόση να βάλω στον νέο μου υπολογιστή;

Η μνήμη RAM είναι ζωτικός παράγοντας της ταχύτητας και της συνολικής απόδοσης του υπολογιστή. Εντούτοις, πολλοί δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι και τι κάνει, και απλώς αγοράζουν όσο περισσότερη μπορούν. Αυτό είναι μια τεράστια σπατάλη χρημάτων, καθώς δεν πρόκειται να κάνει το σύστημα πιο γρήγορο. Ας δούμε τι είναι η μνήμη RAM και πόση ακριβώς χρειαζόμαστε!

Τι είναι η μνήμη RAM;

Πριν εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνει η μνήμη RAM, ώρα να ξεκαθαρίσουμε κάτι:
Η μνήμη RAM ΔΕΝ είναι ο αποθηκευτικός μας χώρος (σκληρός δίσκος), όπου βάζουμε τη μουσική μας, τις εργασίες μας κλπ. Αυτός είναι ο σκληρός δίσκος.

Σκεφτείτε ότι εμείς, ο χρήστης του υπολογιστή, έχουμε τρία προγράμματα και δύο αρχεία ανοιχτά. Ο επεξεργαστής του υπολογιστή μας θα έπρεπε, κάθε φορά που αλλάζουμε κάτι, να απευθυνθεί στον σκληρό δίσκο. Ο σκληρός δίσκος, μολαταύτα, είναι πολύ αργός, επομένως αυτό θα έκανε τον υπολογιστή να σέρνεται. Η μνήμη RAM είναι κάτι σαν ένας μικρός αποθηκευτικός χώρος για εργασίες. Ο επεξεργαστής πάει εκεί για να αλλάξει παραμέτρους στα προγράμματα και στα αρχεία, και το κάνει γρήγορα, οπότε ο υπολογιστής είναι γρήγορος. Η RAM είναι πολύ μικρότερη από τον σκληρό δίσκο. Όταν ανοίγουμε ένα πρόγραμμα, ο επεξεργαστής κατατρέχει στον σκληρό δίσκο, όπου βρίσκει το εκτελέσιμο αρχείο το οποίο ξεκινά το πρόγραμμα. Κατόπιν, το φορτώνει στη RAM για καλύτερη απόδοση. Όπως καταλάβατε, είναι ζωτικής σημασίας για τον υπολογιστή. Παρ’ όλα αυτά, τι γίνεται όταν η RAM γεμίζει;

Τότε πάμε στο πρώτο σενάριο: ο επεξεργαστής απευθύνεται στον σκληρό δίσκο για τα πάντα και ο υπολογιστής αρχίζει να κολλάει. Αν αυτό γίνεται συχνά, η μόνη λύση είναι να αγοράσουμε κι άλλη RAM. Με τη διαθέσιμη RAM ολοένα να αυξάνεται, είναι εύκολο να πελαγώσει κανείς με όλα αυτά τα μεγέθη. Επομένως…

Πόση RAM χρειάζομαι;

Η RAM εξαρτάται από το λειτουτουργικό σύστημα και από το πώς χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή.

Για παράδειγμα, οι σύγχρονες εκδόσεις των Windows (Windows 7, Windows 8.1 και Windows 10) χρειάζονται τουλάχιστον 1GB, για να λειτουργήσουν και 2GB για να μην κολλάνε. Οι περισσότεροι χρήστες, όμως, θα είναι δυσαρεστημένοι με τα 2GB, καθώς καλύπτουν πολύ βασικές εργασίες.

Όσο για το OS X, αυτό είναι γίγαντας. Χρειάζεται ισχυρούς Intel i5 επεξεργαστές και πολλή RAM για να λειτουργήσει. Παρά ταύτα, η Apple τα ενσωματώνει αυτά στους (πανάκριβους) υπολογιστές, οπότε αν είμαστε φαν των Macintosh, δε χρειάζεται να ανησυχούμε για κολλήματα εκτός αν είμαστε επαγγελματίες και αγοράσαμε ένα ψωρο-Macbook των 700 ευρώ.

Ως γνωστόν, το Linux είναι η βάση των πιο ελαφριών λειτουργικών συστημάτων. Έτσι, στο Linux υπάρχουν και διανομές που δουλεύουν ακόμα και με 248MB RAM! Άλλες, πιο γνωστές, σαν το Ubuntu και το Linux Mint, χρειάζονται 1GB για να δουλέψουν χωρίς κολλήματα. Το Linux είναι γενικά πολύ γρήγορο (αν και δεν ανταγωνίζεται το OS X) και θα δουλέψει σε υπολογιστή με πολλή ή λίγη RAM. Επίσης, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εικονική μηχανή και έχουμε μόλις 4GB RAM, το Linux θα πρέπει να είναι το βασικό μας λειτουργικό ή αλλιώς και το εικονικό λειτουργικό και το κανονικό θα κολλάνε.

Όπως προαναφέραμε, στα Mac δε χρειάζεται να ανησυχούμε. Αλλά τι γίνεται στα Windows και το Linux;

Αν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για πολύ βασικές εργασίες και έχουμε ελάχιστες καρτέλες στον browser, τα 2GB θα μας καλύψουν.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα 4GB θα μας φανούν αρκετά για multitasking και συνήθεις εργασίες στον υπολογιστή.
Αν τα 4GB δε μας άρεσαν και χρειαζόμαστε πιο πολλά για πιο προηγμένες εργασίες και περισσότερες καρτέλες στον browser, τα 8GB είναι μονόδρομος.
Αν είμαστε επαγγελματίες και θέλουμε πολλαπλές εικονικές μηχανές και δύσκολα προγράμματα όπως το AutoCAD ή το Photoshop, θα χρειαστούμε 16GB ή ακόμα και 32GB.

Τι γίνεται με τα 32bit και 64bit λειτουργικά;

Τα 32bit λειτουργικά αναγνωρίζουν από 3 έως το πολύ 3.8GB RAM. Οπότε, αν έχουμε ένα 32bit λειτουργικό με 32GB RAM, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μονάχα τα 3.8, και τα λεφτά μας πήγαν χαμένα. Άρα, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα 64bit λειτουργικό. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε format, χάνοντας όλα τα αρχεία και τα προγράμματά μας. Όσοι υπολογιστές έρχονται με πάνω από 4GB RAM, συνήθως έχουν 64bit λειτουργικό, ενώ οι υπόλοιποι 32bit. Αν έχουμε κάτω από 4GB RAM αλλά χρησιμοποιούμε 64bit λειτουργικό, χρησιμοποιούμε αδικαιολόγητα πολύ περισσότερη RAM από ό,τι χρειάζεται και αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε κολλήματα.

Συνοψίζοντας

Με την κατάλληλη RAM, το σύστημά μας θα είναι ταχύτατο, με την προϋπόθεση ότι έχουμε επαρκή επεξεργαστή. Με περισσότερη από αυτήν την οποία χρειαζόμαστε, απλώς σπαταλάμε τα χρήματά μας. Εσείς, πόση RAM χρειάζεστε και γιατί; Μην ξεχάσετε να μας αφήσετε ένα σχόλιο όπου λέτε τη γνώμη σας! 😉

Advertisements

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s