WhatsApp, Viber και Telegram: Ποια είναι η καλύτερη εφαρμογή μηνυμάτων;

Στις μέρες μας, πάταγο έχουν κάνει οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Είναι δωρεάν και ασφαλείς, σε αντίθεση με τα ακριβά απαρχαιωμένα SMS. Εντούτοις, είναι παραπάνω από εύκολο να πελαγώσουμε με τόσες διαθέσιμες επιλογές. Οι καλύτερες και μακράν οι πιο γνωστές από αυτές τις εφαρμογές είναι το WhatsApp, το Viber και το Telegram (το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα). Όμως ποια από αυτές είναι η καλύτερη; Ας τους ρίξουμε μια ματιά.

WhatsApp

Το WhatsApp είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, με πάνω από 1000000000 (1 δις) λήψεις στο Play Store. Είναι ταχύτατο, έχει εξαίρετη ποιότητα ήχου και υποστηρίζει κλήσεις.

WhatsApp1

Το να φτιάξεις μια ομάδα είναι θέμα χρόνου: απλά βάζεις ένα όνομα και, προαιρετικά, μια εικόνα.

WhatsApp2

Τα μηνύματα στέλνονται πολύ γρήγορα. Στα δεξιά θα προσέξετε ένα τικ, σαν αυτά που βάζουν οι δάσκαλοι όταν διορθώνουν. Ένα τικ σημαίνει ότι το μήνυμα παραδόθηκε κανονικά. Δύο τικ σημαίνουν ότι το μήνυμα παραδόθηκε και διαβάστηκε από ένα μέλος της ομάδας. Το WhatsApp έχει παρόμοιο UI (User Interface) με το Telegram, διότι το Telegram στην πραγματικότητα είναι βασισμένο στο WhatsApp.

WhatsApp3

Ο δημιουργός μιας ομάδας είναι αυτόματα ο διαχειριστής, και μπορεί να ορίσει τους άλλους διαχειριστές και να τους αλλάξει, μολαταύτα οι άλλοι δεν μπορούν να αλλάξουν τη θέση των άλλων διαχειριστών.

Το WhatsApp είναι κατά τη γνώμη μου αρκετά μινιμαλιστικό, αλλά και ελαφρύ.

WhatsApp4

Τα stickers που προσφέρει το WhatsApp είναι αρκετά ποιοτικά και οργανωμένα, σε αντίθεση με το Viber. Παρά ταύτα, δε συγκρίνεται με το Telegram, το οποίο κατέχει την πρωτιά σε αυτόν τον τομέα.

Αξιόλογα προσοχής είναι τα πάρα μα πάρα πολλά emojis που προσφέρει.

WhatsApp5

Οι γραφίστες του WhatsApp έχουν κάνει τη διαδικασία κλήσης πανομοιότυπη με την ενσωματωμένη στο Android… Εκείνο το άσπρο μέρος στη φωτογραφία που σας παραθέτουμε είναι κανονικά μια φωτογραφία, αλλά για ευνόητους λόγους δε σας τη δείχνουμε.

WhatsApp6

Το μόνο μειονέκτημα του WhatsApp είναι ότι είναι «πληρωμένο». Και το βάζω σε εισαγωγικά επειδή πληρώνεις λίγο λιγότερο από ένα δολάριο τον χρόνο… και πάλι, όμως, πολλοί χρήστες νιώθουν άβολα να αγοράζουν εφαρμογές, ακόμα και με το απειροελάχιστο κόστος.

Συνολικά, το WhatsApp είναι μια ταχύτατη και ευέλικτη εφαρμογή, με όλες τις βασικές ανάγκες ενός χρήστη, με μια μεγάλη κοινότητα στην οποία μπορείς να απευθυνθείς. Δεν είναι να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο επιτυχές. 😉

Viber

Το Viber επίσης έχει κάνει πάταγο, με εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο να το εμπιστεύονται. Προσωπικά, πιστεύω πως το UI του υπερτερεί των άλλων κατά πολύ. Δεν είναι καθόλου μινιμαλιστικό, αλλά τα κουμπιά… πώς να το πω… είναι εκεί που θα σκεφτόμουν αμέσως να πατήσω. 😉

Viber1

Εντάξει, αυτό το UI θυμίζει λίγο WhatsApp… Επιπροσθέτως, το Viber περιλαμβάνει δημόσιες ομάδες για συνομιλία.

Μπορείς να δεις τις κλήσεις του Viber σε ένα μενού, ακριβώς όπως στο WhatsApp, ενώ υποστηρίζει ακόμα και βιντεοκλήσεις! Η ποιότητα ήχου σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά αυτή του WhatsApp, ενώ οι βιντεοκλήσεις συχνά κολλάνε.

Viber2

Παράλληλα, στις ομάδες, είναι δυνατό το να κάνεις like σε ένα μήνυμα, καθώς και να δεις ποιοι έχουν διαβάσει ένα δικό σου, λειτουργίες που δεν έχουν το Telegram και το WhatsApp.

Το Viber είναι η λιγότερο προσαρμόσιμη εφαρμογή για μηνύματα, δε βελιστοποιείται τόσο καλά όσο το Telegram, ή ακόμα και το WhatsApp. Παρόλα αυτά, το μενού των ρυθμίσεών του είναι εξαιρετικά απλοϊκό και εύκολο για κάθε χρήστη.

Viber3 Viber4

Το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τα φανταχτερά μενού και τις βιντεοκλήσεις είναι ο μεγάλος χρόνος που του παίρνει να στείλει ένα μήνυμα. Είναι αρκετά μεγαλύτερος από το WhatsApp, και σχεδόν διπλάσιος από τον άρχοντα της ταχύτητας, Telegram. Επιπροσθέτως, το Viber είναι εξαιρετικά βαρύ, και η cache που προκαλεί καθαρίζεται δύσκολα – δεν την πιάνουν και οι καλύτεροι cleaners.

Τα stickers που παρέχει το Viber είναι αποδιοργανωμένα, και συχνά κακής ποιότητας, ενώ είναι ολόκληρος μπελάς να προσθέσεις δικά σου – το Telegram, με το ενσωματωμένο ρομπότ του, θα γελούσε.

Την ίδια στιγμή, στις ομάδες του Viber, οι διαχειριστές μπορούν να αφαιρούν ο ένας τον άλλον εύκολα, χωρίς λόγο, και να διαγράψουν ολόκληρη την ομάδα αν έχουν διάθεση. Αυτό υποχρεώνει τους δημιουργούς να μένουν μόνοι τους στη διαχείριση, ανήμποροι να ελέγχουν τα μέλη τους τακτικά.

Στη συνέχεια, ο περιορισμός στο μέγεθος των αρχείων που μπορείς να στείλεις είναι μόλις 200MB το καθένα, και στα βίντεο πέφτει στα τρία λεπτά!

Μου έρχεται να το σπάσω.

Κάθε φορά που κάποιος το βλέπει αυτό, πεθαίνουν τέσσερα δελφίνια. Σταμάτα τη σφαγή, Viber.

Η desktop έκδοση του Viber – για τα Windows τουλάχιστον – είναι σχετικά μινιμαλιστική, αλλά της λείπουν αρκετές δυνατότητες που βρίσκονται στην έκδοση για κινητά.

Το Viber για Windows.

Το Viber για Windows.

Στο Ubuntu υπάρχει ένα πρόβλημα με το εικονίδιο που ακόμα να διορθωθεί, ενώ είναι αναγκαία η εγκατάσταση ενός άλλου προγράμματος για τη διαχείριση του ήχου.

Εν ολίγοις, το Viber είναι σίγουρα μια αξιόλογη υπηρεσία, όμως έχει πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσει, πόσο μάλλον να ξεπεράσει, το WhatsApp και το Telegram.

Telegram

Το Telegram είναι η προσωπική μας αγαπημένη εφαρμογή, οπότε αν πιστεύετε πως δεν είμαστε αρκετά αντικειμενικοί, μην ξεχάσετε να μας αφήσετε ένα σχόλιο. 😉

Το Telegram είναι μακράν η πιο ασφαλής εφαρμογή, καθώς τα μηνύματα κρυπτογραφούνται. Παράλληλα, το Telegram προσφέρει τη λειτουργία «secret chat» (ελληνικά: μυστική συνομιλία), η οποία κρυπτογραφεί εξαιρετικά το κάθε μας μήνυμα, δεν επιτρέπει στους χρήστες να προωθήσουν ένα μήνυμα (forward) και παρέχει έναν «self-destruct timer» (χρονομετρητή αυτόματης καταστροφής). Αυτός ο χρονομετρητής διαγράφει ένα μήνυμα μετά από τον δείνα χρόνο που έχουμε ορίσει. Μπορούμε φυσικά να μην προσθέσουμε timer.

Telegram4

Η μαμά ήταν η πρώτη που σκέφτηκα. :-P

Η μαμά ήταν η πρώτη που σκέφτηκα. 😛

Στη συνέχεια, το Telegram είναι ανοιχτού κώδικα. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε σίγουροι πως δε μας παρακολουθούν, και επιπλέον, αν είμαστε προγραμματιστές, μπορούμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της εφαρμογής προσθέτοντας / επιδιορθώνοντας κώδικα.

Το Telegram, εντούτοις, έχει μια καινοτομία η οποία δε συναντάται στους άλλους Messengers: έχει ρομπότ. Τα ρομπότ είναι μικρά προγραμματάκια, προγραμματισμένα σε Node.js, Python ή PHP, τα οποία κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Μπορούν, ας πούμε, να ψάχνουν τον καιρό, να στέλνουν μια φωτογραφία κατά παραγγελία, ή απλώς να στέλνουν ένα «γεια». Φυσικά, δεν μπορούν μόνο οι προγραμματιστές να φτιάξουν ρομπότ – υπάρχουν μερικά που σου επιτρέπουν να φτιάξεις και να διαχειριστείς το bot σου δωρεάν χωρίς ίχνος ικανότητας προγραμματισμού! Περισσότερα εδώ. Ενώ μέχρι πρόσφατα (τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) τα bot μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μονάχα μέσω προσωπικού μηνύματος ή πρόσθεσης σε ομάδα, πλέον υπάρχουν τα inline bots – bots που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε μία γραμμή, γράφοντας
@(το username του bot) <όρος αναζήτησης>

Ένα δημοφιλές inline bot είναι το @gif, το οποίο ψάχνει στο giphy.com για εικόνες GIF, δηλαδή κινούμενες εικόνες!

Δηλαδή, αν γράψεις σε μία γραμμή:
@gif tired
Και περιμένεις, θα σου εμφανίσει μερικές GIF με κουρασμένους ανθρώπους!

Το bot του Telegram για να προσθέτει κανείς stickers είναι εξαιρετικά απλό – απλά προσθέτεις τις εικόνες σου και βάζεις το αντίστοιχο emoji. Σε μία συνομιλία, αν βάλεις ένα emoji μόνο του στο πεδίο μηνυμάτων, το Telegram θα σου προτείνει stickers (από αυτά που έχεις ήδη εγκατεστημένα) για να στείλεις!

Telegram1

Το να αφαιρέσεις stickers είναι εξίσου εύκολο – πας στο Settings -> stickers (κάτω κάτω) και επιλέγεις το sticker pack.

Telegram7

Οι ρυθμίσεις του Telegram είναι πολλές – είναι αρκετά πιο προσαρμόσιμες από του Viber, και ελαφρώς καλύτερες από του WhatsApp.

Παράλληλα, το Telegram έχει επίσης channels, κάτι σαν ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει channel – δημόσιο ή ιδιωτικό, ενώ υποστηρίζονται οι σύνδεσμοι πρόσκλησης – και να ανεβάζει ό,τι επιθυμεί η καρδιά του.

Απλό κανάλι στο Telegram.

Απλό κανάλι στο Telegram.

Τα μέλη ενός καναλιού δεν μπορούν να δουν τα άλλα μέλη, εκτός φυσικά από τους διαχειριστές.

Το Telegram είναι ταχύτατο, προφταίνει και μερικές φορές ξεπερνάει το WhatsApp. Παράλληλα, επιτρέπει την αποστολή αρχείων κάθε μεγέθους, από 1KB ως 80TB… Σε αντίθεση με το Viber.

Τα username του Telegram επιτρέπουν σε χρήστες να βρίσκουν άλλους χρήστες και να μιλούν με αυτούς – αν και αυτό δεν είναι πάντα πρόσχαρο σε άλλους χρήστες, άρα μπορούν ανά πάσα στιγμή να μας αναφέρουν.

Κατόπιν, το Telegram Desktop έχει εκδόσεις για Windows, Mac και Linux, με όλες τις δυνατότητες, ενώ μάλιστα προσφέρουν και μια portable έκδοση για τα Windows.

Είναι βασισμένο σε εθελοντική δουλειά. Μπορείς να συνεισφέρεις εύκολα.

Βέβαια, δεν υπάρχει επίσημη ελληνική έκδοση ακόμα. Ενώ οι Έλληνες εθελοντές κοντεύουν να τελειώσουν με την έκδοση, στο μεταξύ, εμείς θα πρέπει να καταφύγουμε σε άλλα αρχεία .xml, σκόρπια στο Ίντερνετ, που μπορούν ακόμα και να βλάψουν το σύστημά μας, αν θέλουμε επειγόντως Ελληνικά. Μολαταύτα, μπορούμε να συνεισφέρουμε στη μετάφρασή του, αν τα Αγγλικά μας είναι γερά, ώστε να βελτιώσουμε την εμπειρία άλλων χρηστών.

Βασικό μειονέκτημα του Telegram είναι ότι δεν μπορεί να πάρει κλήσεις. Οι δημιουργοί δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποστολή μηνυμάτων.

Από το Telegram FAQ (Frequently Asked Questions).

Από το Telegram FAQ (Frequently Asked Questions).

«Εξειδικευόμαστε στο να στέλνουμε μηνύματα, μεγάλα πολυμέσα και αρχεία – και το κάνουμε αυτό καλύτερα από κάθε άλλον εκεί έξω. Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα στο messaging τα οποία μπορούμε να αναγεννήσουμε. Και το messaging είναι προφανώς στη μόδα αυτή τη στιγμή, οπότε το ενδιαφέρον μας παραμένει εκεί προς το παρόν.» Σε ελεύθερη μετάφραση.

Και το τελευταίο, ίσως πιο σημαντικό, μειονέκτημα, είναι ότι δεν έχει πολλούς χρήστες. Οπότε για να απολαύσεις όλες αυτές τις λειτουργίες, πρέπει να πείσεις τους φίλους σου να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό – κι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Συνοψίζοντας

Και οι τρεις εφαρμογές είναι εξαιρετικές. Εμάς μας κέρδισαν οι λειτουργίες του Telegram – ίσως εσείς δεν μπορείτε να αποχωριστείτε την οικειότητα του Viber ή την ευελιξία του WhatsApp. Εν πάση περιπτώσει, μην ξεχάσετε να ψηφίσετε και να μας αφήσετε ένα σχόλιο με την άποψή σας! 🙂

3 Comments

  1. Παιδια αυτο το παιδι ξεπερναει τους παντες αυτη η γνωση ειναι πολυτιμη ξεπερναει και ενα γυμνασιακι χαιρομαι που ειμαι μαζι του και ειμαι φιλος του!Λοιπον νομιζω οτι θα διαλεξω κανενα γιατι ολα εχουν κατι το ξεχωριστο!Σταμ. δεν πεζεσαι εισαι εξαιρετικος!

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s