Η Γαλλική Επανάσταση: Όλες οι λεπτομέρειες

Την περίοδο του ύστερου απολυταρχισμού (την περίοδο που τελείωνε ο απόλυτος απολυταρχισμός στην Ευρώπη, δηλαδή ηγεμόνες που κάνουν ό,τι θέλουν), ξέσπασε η μεγάλη Γαλλική Επανάσταση. Ξεκίνησε το 1789 και οι πόλεμοι που προκάλεσε τελείωσαν το 1815 με την ήττα του Μεγάλου Ναπολέοντα Βοναπάρτη στο Βατερλό του Βελγίου.

Η Γαλλική Επανάσταση ήταν πολύνεκρη, και οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι κόστισαν στην Ευρώπη πάνω από 6 εκατομμύρια νεκρούς, τη μεγαλύτερη πολεμική σύρραξη στην ιστορία μέχρι την άφιξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με 18 εκατομμύρια νεκρούς. Παράλληλα έκανε περισσότερο κόσμο να ασπαστεί τις ιδέες του Διαφωτισμού, και προκάλεσε πολλές μικρότερες εξεγέρσεις (όπως η Ελληνική Επανάσταση του 1821).

Αιτίες – το ξεκίνημα

Η Γαλλία ήταν σε αναβρασμό. Υπήρξε μεγάλη οικονομική κρίση και κοινωνική ανισότητα. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες δεν ήταν ίσοι με τους ευγενείς, και οι αριστοκράτες (ό,τι ήταν και οι Δυνατοί στο Βυζάντιο) τούς εκμεταλλεύονταν. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος συγκάλεσε στις τρεις κοινωνικές τάξεις (κλήρος, ευγενείς, αστοί) Γενική Συνέλευση στο Παρίσι. Εκεί, οι αστοί ξεσηκώθηκαν για πρώτη φορά, διεκδικώντας την εξουσία. Οι Γάλλοι κατέλαβαν το φρούριο της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου, εθνική γιορτή της Γαλλίας.

Οι φάσεις

Στην πρώτη φάση του πολέμου, κυριαρχούν οι φιλελεύθεροι μετριοπαθείς, οι οποίοι προωθούν μια σειρά με αλλαγές.

  1. Μεταρρυθμίσεις
  2. Κατάργηση δασμών (φόρων), προς ανακούφιση της γαλλικής κοινωνίας
  3. Νέο φιλελεύθερο σύνταγμα το 1791, που προωθεί την Ελευθερία, την Αδερφοσύνη και την Ισότητα
  4. Όλοι οι Γάλλοι πολίτες είναι ίσοι
  5. Οφέλη του Κοινοβουλίου κατά του βασιλιά

Στη δεύτερη φάση, ακραίοι ριζοσπάστες καταλαμβάνουν την εξουσία και τρομοκρατούν τους Γάλλους πολίτες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι, ιδιαίτερα από το Βερντέν, βρίσκουν το θάνατο, συμπεριλαμβάνοντας τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’ και τη σύζυγό του, Μαρία Αντουανέτα.

Στη συνέχεια, επικρατούν ξανά οι μετριοπαθείς. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης αποκτά εξουσία, και τελικά γίνεται αυτοκράτορας. Διεξάγει τους Ναπολεόντειους πολέμους, υποτάσσει λαούς και μεγάλων εκτάσεων περιοχές και ηττάται στο Βατερλό του Βελγίου.

Ο Πόλεμος του πρώτου Συνασπισμού

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανήγγειλαν το 1791 ότι θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες αν η γαλλική βασιλική οικογένεια πάθαινε κακό. Οι Γάλλοι κήρυξαν τον πόλεμο στην Αυστρία, και δημιουργήθηκε συνασπισμός εναντίον των Γάλλων (Ρωσία, Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πρωσία, Βρετανία). Οι Γάλλοι τελικά νίκησαν, και με τη συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο (κοντά στη Βενετία) οριστικοποιήθηκε η νίκη τους. Κέρδισαν κάμποσα εδάφη, κυρίως χάρη στον στρατηγό τότε Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Ο Ναπολέων επιτέθηκε στην Αίγυπτο, προτεκτοράτο των Βρετανών και των Τούρκων. Οι Γάλλοι κέρδισαν σημαντική νίκη στη Μάχη των Πυραμίδων, κατέλαβαν τη βρετανική Μάλτα (ένα μικρό νησάκι κάτω από την Ιταλία που σήμερα αποτελεί ανεξάρτητη χώρα), αλλά γενικά απέτυχαν εκεί. Οι Τούρκοι και οι Άγγλοι επιτέθηκαν και οι Γάλλοι παραδόθηκαν, με την έναρξη του Πολέμου του Δεύτερου Συνασπισμού.

Ο Πόλεμος του Δεύτερου Συνασπισμού

Οι Αυστριακοί, Άγγλοι και Ρώσοι ανασχημάτισαν έναν Συνασπισμό και εισέβαλαν στην Ιταλία. Ο Ναπολέων κέρδισε μεγάλη νίκη στη Ζυρίχη, και οι Ρώσοι αποσύρθηκαν. Ο στρατηγός Μορώ σημείωσε νίκες στον βορρά, και βάδισε κατά της Βιέννης. Οι Αυστριακοί συνθηκολόγησαν. Οι Βρετανοί τελείωσαν τον πόλεμο το 1801, με τη συνθήκη της Αμιένης.

Οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι

Ο Ναπολέων αποκτούσε συνεχώς περισσότερη δύναμη: Έτσι έγινε αυτοκράτορας. Προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις. Εξεστράτευσε σε πολλά μέρη, και μοίρασε την Ευρώπη στην οικογένειά του. Με την εκστρατεία του στην Ισπανία, εκείνη αποδυναμώθηκε πολύ και οι αμερικάνικες αποικίες της ξεσηκώθηκαν. Ο Ναπολέων εξεστράτευσε στη Ρωσία, με αποτέλεσμα πάρα μα πάρα πολλοί Γάλλοι να πεθάνουν στον Ρωσικό χειμώνα. Και δεν πέτυχε καν η εκστρατεία. Η Γαλλία αποδυναμώθηκε θανάσιμα, όλοι εξεγείρονταν. Τελικά ο Ναπολέων πιάστηκε και εξορίστηκε στην Έλβα, ένα νησί. Μετά από καιρό επέστρεψε στη Γαλλία και ξανάγινε αυτοκράτορας: Εξεστράτευσε ξανά. Στη μεγάλη μάχη του Βατερλό, έχασε για πρώτη φορά στη ζωή του. Τότε, δεν είχε γυρισμό. Εξορίστηκε στην Αγία Ελένη, νησί του Ατλαντικού που ανήκε στους Άγγλους, και πέθανε εκεί. Πέθανε στις 5 Μαΐου 1821 ξεχασμένος. Έξι χρόνια από την εξορία του.

Γαλλική επανάσταση

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s