Γεωγραφικές ανακαλύψεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι αιώνες 15, 16, 17 και 18 χαρακτηρίζονται οι αιώνες του απόλυτου απολυταρχισμού. Ο απολυταρχισμός είναι ένα πολίτευμα, όπου ο βασιλιάς έχει την απόλυτη εξουσία και δε συμβουλεύεται κανέναν. Αν το πει, έγινε. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, πραγματοποιήθηκαν πολλές σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Τολμηροί θαλασσοπόροι έφευγαν και εξερευνούσαν συνεχώς νέα μέρη. Ας τους δούμε.

Χριστόφορος Κολόμβος

Μακράν ο πιο γνωστός εξερευνητής. Ανακάλυψε την Αμερική το 1492. Τράβηξε τα χίλια ζόρια ώστε η Ιζαμπέλα της Ισπανίας να τον αφήσει να ταξιδέψει. Ήθελε να αποδείξει πως, αφού η Γη είναι στρογγυλή, από τα δυτικά θα πήγαινες πιο εύκολα στις Ινδίες και την Ασία. Οι ιθαγενείς της Αμερικής ονομάστηκαν Ινδιάνοι απ’ αυτό το λάθος. Όταν ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στο Σαν Σαλβαδόρ της Κούβας, νόμιζε πως ήταν στην Ιαπωνία!

Η Αμερική ονομάστηκε έτσι από τον Αμέριγκο Βεσπούτσι, έναν άλλον θαλασσοπόρο που την ήξερε πάρα πολύ καλά.

Χερνάντο Κορτές

Ο Κορτές ήταν απ’ τους πιο άγριους θαλασσοπόρους. Αποβιβάστηκε στο Μεξικό, επιτέθηκε και κατέστρεψε τους Αζτέκους και έχτισε τα θεμέλια της Ισπανικής Αποικιακής Αυτοκρατορίας.

Βαρθολομαίος Ντιάζ

Ο Βαρθολομαίος Ντιάζ ανακάλυψε το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική, στο οποίο ξεσπούν συχνά μπόρες. Η ανακάλυψή του το 1487 ήταν πολύτιμη στον Βάσκο Ντα Γκάμα 10 χρόνια αργότερα.

Φερδινάνδος Μαγγελάνος

Ο Μαγγελάνος έκανε τον περίπλου της Γης το 1519… σχεδόν. Ξεκίνησε από την Πορτογαλία και κατέβηκε νότια από τη Νότια Αμερική. Εκεί συχνά έβλεπε ιθαγενείς να ανάβουν φωτιές, και το μέρος ονομάστηκε Γη του Πυρός.

Ο Μαγγελάνος πέθανε στο νησί Μακτάν στις Φιλιππίνες σε μια μάχη, στις 27 Απριλίου 1521, και το έργο του το τελείωσε ο Σεμπαστιάν ντε Κάνο. Οι περισσότεροι άνδρες είχαν σκοτωθεί.

Βάσκο ντα Γκάμα

Ο Βάσκο ντα Γκάμα πραγματοποίησε το 1497 ένα ταξίδι προς την Καλκούτα της Ινδίας. Πέρασε και από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Εκεί οι ντόπιοι τον έδιωξαν πριν προλάβει να κάνει εμπορικές συμφωνίες, αλλά ο ντα Γκάμα άφησε κατασκόπους. Όλοι τους φονεύθηκαν. Ο ντα Γκάμα βομβάρδισε την Καλκούτα και την κατέκτησε.

Ιμπν Μπατούτα

Ο Ιμπν Μπατούτα εξερεύνησε τη Σαχάρα. Ήταν Μαροκινός, σε αντίθεση με τους άλλους εξερευνητές. Έφτασε στο Τιμπουκτού και σε άλλες πόλεις. Αντιμετώπισε τρομερές θύελλες. Τα γραπτά του χάθηκαν και βρέθηκαν 150 χρόνια αργότερα.

Φρανσίσκο Ντε Ορεγιάνα

  Ο ντε Ορεγιάνα διέσχισε όλη τη Νότια Αμερική, κυρίως τη Βραζιλία. Πήγε στον Αμαζόνιο και σε πολλά άλλα μέρη. Μ’ αυτόν άρχισε η Πορτογαλική κυριαρχία στη Βραζιλία.

Φρανσίσκο Πιθάρο

Ο Πιθάρο κατάφερε να υποτάξει την πανίσχυρη αυτοκρατορία των Ίνκας (που έκανε εμφύλιο πόλεμο τότε), κάτι που προξένησε πολλά καλά για τους Ευρωπαίους, αλλά η φυλή των Ίνκας εξαφανίστηκε από προσώπου Γης.

Βάσκο ντε Μπαλμπόα

Ο ντε Μπαλμπόα κατέκτησε τη Βραζιλία για λογαριασμό της Πορτογαλίας, και ήταν απ’ τους πρώτους που έφεραν φρούτα όπως οι πατάτες στην Ευρώπη.

Όλες αυτές οι ανακαλύψεις έφεραν πολλά καλά και κακά στην Ευρώπη, και μόνο κακά για τους κατακτημένους. Η δουλεία διαδόθηκε γρήγορα, και οι ιθαγενείς πέθαιναν ο ένας μετά τον άλλον. Στην Ευρώπη σημειώθηκε τεράστια ανάπτυξη σε πρώτες ύλες, αλλά έγιναν και πολλοί πόλεμοι για τις αποικίες. Οι Ευρωπαίοι έμαθαν νέες τεχνικές για τη Γεωργία, νέα προϊόντα, νέες συνήθειες (καπνός, καφές). Αποικίες έκαναν η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και λίγο η Γερμανία.

Γεωγραφικές ανακαλύψεις

Advertisements

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s