Τι είναι μια διανομή Linux (Linux distribution) και γιατί υπάρχουν τόσο πολλές;

Κάποιοι από μας έχουν ακούσει τον όρο «διανομή Linux», αλλά ελάχιστοι ξέρουν όντως περί τίνος πρόκειται. Επίσης, σκεφτείτε πόσο λίγοι όντως χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λειτουργικό…

Ωχ, πρόδωσα το μυστικό;

 

Διανομή Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα (OS) σαν τα Windows και τα Mac OS X. Αποτελείται από τα repositories του, τον πυρήνα του και άλλες παραμέτρους, όπως και τα άλλα OS. Είναι ανοιχτού κώδικα (open source) και έχει προεγκατεστημένα κάποια προγράμματα, όπως ο Mozzila Firefox για το Internet και ο Transmission για τα torrent. Η εγκατάσταση Google Chrome είναι ελαφρά περίπλοκη και πολλοί Linuxers προτιμούν την απομίμηση Chromium. Επί προσθέτως, έχει επίσης μια σουίτα Office, το εκπληκτικό LibreOffice, το οποίο χρησιμοποιώ κι εγώ στα Windows 8.1 μου επειδή δεν έχω να πληρώσω για τη Microsoft και το θεωρώ καλύτερο. Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλό είναι.

Υπάρχουν και πολλά γραφικά περιβάλλοντα Linux. To Unity, το Mate, το Gnome και άλλα είναι τα πιο δημοφιλή. Το Linux δεν είναι ένα ενιαίο λειτουργικό όπως τα Windows, τα οποία βγάζουν νέες εκδόσεις. Linux είναι ένας πυρήνας που παίρνουν διάφορες εταιρίες και αναπτύσσουν λειτουργικά, που λέγονται «διανομές Linux» (Linux distributions/Linux distros). Ο πυρήνας αυτός βασίζεται στο παλιό OS Unix.

Σε τι είναι καλό το Linux

Το Linux είναι πιθανότατα το καλύτερο OS για τον μέσο χρήστη (δηλαδή για ταινίες, Office, απλή πλοήγηση στο Internet) και για τον επαγγελματία, αφού οι εφαρμογές για Windows έχουν συνήθως εκδόσεις για Linux ή εκείνο έχει δικές του εξαιρετικές εναλλακτικές. Εντούτοις, είναι η χειρότερη επιλογή για Gaming, όπου τα Windows για πρώτη φορά είναι τέλεια. Στον τομέα της ασφάλειας είναι μακράν το καλύτερο λειτουργικό (δε χρειάζεσαι καν antivirus, ενώ στα Windows υπολογιστής χωρίς antivirus είναι σπίτι με ανοιχτά παράθυρα και ξεκλείδωτες πόρτες). Το Mac OS X είναι αρκετά ισχυρό, αλλά όχι τόσο ασφαλές. Παράλληλα, είναι τέλειο για επαγγελματίες και προγραμματιστές, αλλά το Linux θα μας καλύψει αν δεν έχουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Όλα αυτά με σχεδόν μηδενικό κόστος! Μόνο πολύ λίγα Linux δεν είναι δωρεάν. 

Οι πιο δημοφιλείς διανομές

Υπάρχουν εκατοντάδες διανομές, σχεδιασμένες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Το Ubuntu και το Linux Mint είναι φιλικά για τον χρήστη που ήρθε από τα Windows, το Mageia, openSUSE και άλλα είναι για τον εξοικειωμένο χρήστη, ενώ το Arch, Slackware και Gentoo είναι απόλυτα customizable, δηλαδή εγκαθιστάς μόνος σου τα πάντα και έχεις ένα σύστημα στα μέτρα σου. Μολαταύτα, είναι απίστευτα δύσκολα, ακόμα και στην εγκατάστασή τους. Υπάρχουν Linux για σέρβερ όπως το Debian και διανομές για παλιούς υπολογιστές με XP χωρίς φρου-φρου και αρώματα όπως το Lubuntu, Puppy Linux και Linux Lite. Υπάρχουν Linux rolling, που αντί να βγάζουν νέες εκδόσεις ενσωματώνουν update (σαν τα Windows), stable Linux που έχουν τις εγγυημένα λειτουργικές εκδόσεις των προγραμμάτων και bleeding-edge Linux που έχουν τις τελευταίες, πειραματικές εκδόσεις τους. 

Πώς βάζουμε Linux

 Πρέπει να κατεβάσουμε ένα αρχείο iso του Linux από την εταιρία που το δημοσιεύει και να φτιάξουμε Boot USB απ’ αυτό.

Advertisements

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s