Οι αιτίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια τεράστια σύγκρουση μεταξύ σχεδόν όλης της ανθρωπότητας. Εντούτοις, δεν ξεκίνησε χωρίς λόγο.

Μετά τη λήξη του δαπανηρού Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι της Entente επέβαλλαν στην ηττημένη Γερμανία τη σκληρή Συνθήκη των Βερσαλλιών. Η συνθήκη αυτή είχε απάνθρωπους όρους. Παράλληλα με την παγκόσμια κρίση του 1929 που προκλήθηκε από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης οι Γερμανοί αισθάνονταν απελπισμένοι και ότι η Γερμανία δε θα ανακάμψει ποτέ, αισθήματα που σίγουρα έκαναν την άνοδο του Χίτλερ συγκριτικά πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι θα ήταν.

Οι μικροί νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ιταλία και Ιαπωνία, αν και τάχθηκαν με τις συμμαχικές δυνάμεις, τα εδάφη που κατέλαβαν δεν ανταποκρίνονταν στις φιλοδοξίες τους, οπότε ανέπτυξαν την ίδια πολιτική με τον Χίτλερ, την πολιτική του «ζωτικού χώρου».

Η Ιαπωνία γινόταν ολοένα και πιο δυνατή. Το 1905 νίκησε τη Ρωσία. Με την οικονομική κρίση προ των πυλών, στρατιωτικοί δικτάτορες ανέλαβαν την εξουσία.

Η οικονομική κρίση είχε φέρει όλο τον κόσμο σε απελπισία και ελάττωση των πολεμικών δαπανών, κάτι που ο Χίτλερ ήξερε και εκμεταλλεύτηκε.

Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αυστρία, στην οποία κυριαρχούσαν αναταραχές, χωρίς καμία αντίδραση των Συμμάχων και του Μουσολίνι (που είχε την Αυστρία σαν σύμμαχο). Ήταν το περίφημο Anschluss. Ο Χίτλερ επιτέθηκε κατά της Τσεχοσλοβακίας και με τη Συμφωνία του Μονάχου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλεν εξασφάλισε ότι οι Γερμανοί θα προσαρτούσαν μόνο την τσεχοσλοβακική περιοχή της Σουδητίας. Μολαταύτα, ο Χίτλερ κατέλαβε όλη την Τσεχοσλοβακία χωρίς καμία συμμαχική αντίδραση.

 

Advertisements

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s