Πώς δημιουργείται ο στατικός ηλεκτρισμός

Κατ’ αρχήν, ας υπενθυμίσουμε ότι το μέρος ενός υλικού σώματος που ακόμα διατηρεί τις ιδιότητές του λέγεται μόριο. Τα μόρια διαιρούνται σε άτομα, από το στερητικό α και το αρχαίο ρήμα τέμνω, που σημαίνει κόβω, τεμαχίζω. Το άτομο αποτελείται από τον πυρήνα και τα ηλεκτρόνια, που στριφογυρίζουν γύρω από τον πυρήνα. Ο πυρήνας πάλι αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια. Σημαντικό: Τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια είναι ηλεκτρικά φορτισμένα! Τα πρωτόνια έχουν θετικό φορτίο και τα ηλεκτρόνια αρνητικό!

Τα σώματα έχουν ουδέτερη φόρτιση, δηλαδή αν έχουν ένα πρωτόνιο, πρέπει να έχουν και ηλεκτρόνιο. Τα σώματα έχουν επίσης την ιδιότητα να ανταλλάζουν ηλεκτρόνια, κυρίως τα μάλλινα σώματα. Έτσι ενός σώματος τα άτομα είναι αρνητικά φορτισμένη και ενός άλλου θετικά. Έτσι δημιουργούνται δυνάμεις ανάμεσα στα σώματα που είναι φυσικά το μικρό τίναγμα που νιώθουμε όταν π.χ. τριβόμαστε σε ένα πουλόβερ.

Προσέξτε τους δύο κανόνες:
Τα ετερώνυμα έλκονται.

Τα ομώνυμα απωθούνται.

Δηλαδή, ένα σώμα θετικά φορτισμένο και ένα άλλο αρνητικά, έλκονται, δημιουργούν μια σχέση μεταξύ τους, ενώ ένα θετικό με ένα άλλο θετικό είναι δύσκολο π.χ. να τα αρπάξεις και να τα ενώσεις. Ετερώνυμα, εκτός από θετικά και αρνητικά, μπορεί να είναι και ουδέτερα φορτισμένα με αρνητικά ή ουδέτερα με θετικά.

Στατικός ηλεκτρισμός

Advertisements

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s