Τι είναι ο όγκος, η μάζα, η πυκνότητα!

Όγκος ή χωρητικότητα ονομάζεται ο χώρος που καταλαμβάνει ένα υλικό σώμα. Μονάδα μέτρησής του είναι το κυβικό μέτρο. Ο όγκος των υγρών εξαρτάται από το μέγεθος του μπουκαλιού που τα περιέχει. Τα στερεά έχουν προκαθορισμένο όγκο που δεν αλλάζει. Τα αέρια προσπαθούν να καταλάβουν όλο το χώρο που τους δίνεται. Αν δίνεται πολύς, τα μόρια κινούνται πιο αργά και όταν ο αέρας στριμωχτεί, τα μόρια είναι ανεξέλεγκτα.

Μάζα είναι το πόσο ζυγίζει ένα σώμα. Η μάζα παραμένει πάντοτε ίδια. Προσοχή! Μάζα και βάρος είναι διαφορετικές έννοιες! Η μάζα παραμένει πάντοτε στάσιμη ενώ το βάρος επηρεάζεται από τη βαρύτητα. Μπορεί στη γη να είναι ίδια και να χρησιμοποιούμε λάθος τη λέξη “βάρος”, αλλά στη Σελήνη το βάρος αλλάζει και η μάζα παραμένει. Μάζα είναι το βάρος υπό κανονικές συνθήκες. Μονάδες μέτρησης το κιλό, το γραμμάριο και ο τόνος.

Πυκνότητα είναι το πόσο ζυγίζει ένα σώμα στην κανονική του, μικρή και καθαρή μορφή. Μονάδα μέτρησης το γραμμάριο ανά κυβικό εκατοστό.

Μέτρηση όγκου με τον ογκομετρικό σωλήνα

Για να μετρήσουμε τον όγκο ενός σώματος, πρέπει να έχουμε:

  • Έναν ογκομετρικό σωλήνα
  • Το σώμα

Βάζουμε στον σωλήνα λίγο νερό (περίπου 30 ml). Βυθίζουμε το σώμα στο νερό και σημειώνουμε την στάθμη του νερού αφού ρίξαμε το σώμα. Το νερό εκτοπίζεται και η στάθμη μεγαλώνει. Για να βρούμε τον όγκο, θα αφαιρέσουμε το εκτοπισμένο νερό με το αρχικό νερό και θα βρούμε τον όγκο.

Όγκος-μάζα-πυκνότητα

Advertisements

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s